Jane Austen relatert eskapade no. 1

Det siste halvåret har jeg dratt på flere Jane Austen relaterte eskapader i England. For et par måneder siden fikk jeg besøk fra Norge (hei, Sophie!) og vi dro til Austens hus i Chawton. Huset er bygget på 1600-tallet og var det nest siste huset hun bodde i (hun døde i Winchester og bodde i løpet av sitt liv i Hampshire, Southampton og Bath) sammen med moren og søsteren, som begge het Cassandra.

Vi kom oss med tog fra London til Alton, en liten og mindre sjarmerende landsby og bestemte oss for å gå til fots fra togstasjonen til Chawton. Austen selv måtte gå til fots eller benytte seg av esel-vognen hun delte med søsteren, så vi tenkte vi ikke kunne være dårligere og dessuten gjerne ville teste avstanden.

Høydepunktet av besøket var å se Austens skrivebord (egentlig et tebord) og dessuten alle objektene tilknyttet to av brødrene hennes, Francis og Charles, som begge tjenestegjorde i marinen under Napoleonskrigene. Francis var en del av Lord Nelsons flåte i Middelhavet, deltok i slaget ved Nilen, men gikk glipp av Trafalgar fordi han hentet forsyninger til den Britiske flåten på det tidspunktet. Chawton Cottage var i det hele tatt mye større enn vi hadde trodd og museumsamlingen var imponerende: det var en god blanding av private eiendeler som smykker (flere sørgesmykker med hårlokker!) og skrin, tidsriktige møbler, reproduksjoner og et lappeteppe Jane, Cassandra og moren hadde laget. Det hang en imponerende samling originalillustrasjoner av Hugh Thompson (fra 1890-tallet) fra alle Austen-romanene, samt et brev som kalte Francis til St. James’ Palace for å motta Order of the Bath, og brevet Cassandra skrev til niesen Fanny da Jane Austen døde. I et monter var også en av Austen’s hårlokker bevart og i et annet lå litt av Mr. Austen’s hår.

Etter å ha spist en pub-lunsj trasket vi opp hovedveien til herskapshuset der Austens bror Edward bodde med sin familie og kirken der Cassandra og Mrs. Austen ligger begravet.

Advertisements

2 thoughts on “Jane Austen relatert eskapade no. 1

  1. Pingback: Adieu to disappointment and spleen. What are men to rocks and mountains? | Digresjoner

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s